Hai... WeLLcOmE To My AnOtHeR BlOg~~~
www.somuilovevoice.blogspot.com

Thursday, June 11, 2009

ChIcKeN CuRRy InDiAn StYLe

perap 1 ayam:-
1 sudu kecil ajinamoto
1 sudu kecil garam
1 bungkus serbuk kari ayam BABAS
1 kotak kecil kerisik (isi kelapa yang digoreng dan dihancurkan)
1/2 sudu kecil lada putih

rempah:-
5~6 biji buah pelaga
2 biji kecil kayu manis
2 kupas buah lawang "ba jiao"
2 biji buah cengkih "ting sian"

bahan-bahan lain:-
4 sudu besar minyak masak
3 bungkus serbuk kari ayam BABAS
4 biji tomato
2 tangkai serai
sedikit halia
5 biji besar bawang merah
1/2 biji bawang putih
sedikit daun kari
2 helai daun pandan
5 biji ubi kentang
susu cair
garam
gula
lada putih

#cara masak ubi kentang:-
1_kupaskan kulit ubi kentang
2_rebuskan ubi kentang dalam air
3_tambahkan sedikit garam,ajinamoto dan lada putih

#cara memasak kari ayam:-
1_tumiskan rempah dengan minyak masak sehingga naik bau
2_tambahkan serai,halia,daun kari dan daun pandan dan digaul selama setengah minit
3_tambahkan bawang merah dan putih dan digoreng sehingga naik bau
4_tambahkan 3 bungkus serbuk kari yang dicairkan dengan sedikit air dan digoreng sehingga wangi
5_masukkan ayam dan digaul seketika
6_tambahkan sedikit susu cair (atau santan atau air) dan digaul sehingga setengah kering
7_tambahkan sedikit garam
8_tambahkan sedikit air
9_masukkan tomato dan ubi kentang
10_tambahkan sedikit garam, gula sehingga secukup rasa

1 comment: